On muistettava, että nollatuntisopimuksia käyttää erittäin suuri joukko opiskelijoita. Satunnainen työnteko on erinomainen väylä työelämään opintojen aikana. Työnteko nostaa nuorten elintasoa, hyvinvointia ja kehittää työyhteisössä työskentelytaitoa. Lisäksi nollatuntisopimuksista kertyy valtion kassaan suuri määrä verotuloja. Olisi suorastaan hulluutta jättää nämä seikat huomioimatta työsopimusmuotoja arvostellessa.

Työnantajalle erilaiset työsopimukset puolestaan antavat enemmän joustoa työvuorosuunnitteluun. Tiukassa taloustilanteessa erilaiset työsopimukset auttavat yritystä pitämään osaavasta työvoimastaan kiinni, vaikka välillä työnantajalla ei olisikaan mahdollisuutta tarjota yhtä paljon työtunteja kuin kiireisempinä aikoina.

Nollatuntisopimusten kieltäminen saattaisi myös lisätä lyhyiden määräaikaisten työsopimusten määrää esimerkiksi sesonkien sekä sairaus- ja äitiyslomien vuoksi. Pätkätöiden lisääntyminen ja entistä lyhyemmät määräaikaiset sopimukset saattavat entisestään lisätä työntekijöiden pelkoa tulevaisuudestaan.

Omiin arvoihini kuuluu valinnanvapaus ja sen tarjoama mahdollisuus solmia sopimuksia, joihin kumpikin osapuoli voi olla tyytyväinen. Jokaiselle halukkaalle tulisi antaa mahdollisuus tehdä töitä sellaisella sopimuksella, jolla on itse valmis töitä tekemään tadalafil 10mg.

Ville Ojala

työssäkäyvä hallintotieteiden opiskelija
Seinäjoen Kokoomusnuorten puheenjohtaja
Kokoomuksen Nuorten Liiton liittohallituksen jäsen

Julkaistu 31. huhtikuuta 2014 sanomalehti Ilkassa